onsdag den 24. oktober 2007

Artikel fra Kristeligt Dagblad idag: Unge kæmper for at verden skal nå 2015 målene

Af Maria Bendix Olsen

24 ungdomspolitikere fra Danmark og Afrika har i denne uge diskuteret, hvordan verden skal nå de såkaldte 2015-mål om blandt andet mindre fattigdom, mere ligestilling og mere uddannelse. Målene blev sat i år 2000 af verdens regeringsledere og tidsmæssigt er man halvvejs i processen. Men alle er enige om, at der skal mere handling og vilje til, hvis alle målene skal nås. På Krogerup Højskole mødte Kristeligt Dagblad Alex, Janet og Lea, der fortalte om deres idéer og gode råd til, hvordan man når de otte mål om en bedre verden.

Alex Muianga fra Mozambique vil prioritere bekæmpelsen af HIV/AIDS.
Alex Muianga, Mozambique. 27 år. Rådgiver unge.

Når du går rundt i Mozambique, hvor ser du et behov for at sætte ind for at nå 2015-målene?
– Der skal sættes ind mange steder. Alt for mange er så fattige, at de stjæler for at overleve. Kvinder dør, fordi de er gravide, som om det er en sygdom at være gravid. HIV-smitten stige og stiger og mange dør også af malaria.
Hvad vil du rådgive din regering til at gøre for at nå nogle af målene?
– De skal tillade alle at gå i skole. Som det er nu, så bliver en pige smidt ud, hvis hun bliver gravid. Men nogle af dem er jo 11-12 år, når de bliver gravide, og det er ikke et valg. De bliver misbrugt af for eksempel lærerne, men alligevel ender pigerne med at gå hjemme og ikke få nogen uddannelse. De smitter jo ikke med deres graviditet. I stedet skal der være rådgivning på skolerne. Og seksualundervisning. For hvis de får en abort, så dør i jo i mange tilfælde. Det er ikke respekt for mennesker.
Hvad er det vigtigste af de otte mål?
– Nummer seks, at stoppe HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme. Netop det mål bør inddrages i alle projekter, der laves i Afrika, for vi når intet, hvis der ikke gøres noget for alle dem, der dør på grund af sygdommene.

Lea Wermelin prioriterer at halvere fattigdom og sult.
Lea Wermelin. 22 år. Socialdemokratisk Ungdom

Set med dine øjne, hvor skal man sætte ind for at nå 2015-målene?
– Fra et dansk perspektiv mener jeg, at Danmark skal øge bistanden, ligesom mange af os ungdomspolitikere også forslog tidligere på året. Bistanden skal op på en procent for på den måde at komme noget af verdens fattigdom til livs. Samtidig mener jeg, at vi bør slette ulandedes gæld til Danmark, fordi de er med til at hæmme u-landedes vækst.
Hvis du skal vælge kæmpe for kun et af målene, hvilket et vil du vælge?
-Hvis man kigger på det, som redder flest menneskeliv, så er det mål 1, altså halvere fattigdom og sult. Hvis man når det, så er vi nået rigtig langt. Det er ufatteligt, at man allerede i dag kan sikre alle mennesker et anstændigt liv med mad og vand på bordet, men ikke har gjort det.

Janet Akao fra Uganda prioriterer uddannelse til alle.
Janet Akao, Uganda. 26 år. Socialarbejder
.
Hvor mangler Uganda at sætte ind, hvis man skal nå 2015-målene?
– Der er allerede et mål om, at alle skal i grundskole, men mange børn kommer alligevel ikke i skole eller dropper ud efter noget tid, hvis der for eksempel ikke er mad i skolen, de skal gå meget langt til skole eller hvis undervisningsmiljøet diskriminerer pigerne. Det skal der stadig arbejdes på.
Hvad ville du rådgive Ugandas præsident til at gøre for at nå 2015-målene?
– Jeg ville fokusere på, at der skal være en mere lige fordeling af den social service. Som det er nu, er det meget ulige, for eksempel i forhold til hvem der har adgang til skole og hospitaler. Hvis man sætter ind der, så viser man, at man ønsker at nå målene.
Hvilket mål er din favorit?
- Nummer to, Uddannelse til alle. Uddannelse giver folk langt flere muligheder. Og de vil kunne blive oplyst om for eksempel risikoen for at få hiv/aids, hvilket de ikke vil, hvis de blvier holdt derhjemme. Mødet mellem de unge skulle oprindeligt munde ud i en række anbefalinger til, hvad der skal gøres, for at nå 2015-målene. Disse anbefalinger skulle de unge – hvis der ikke var blevet udskrevet valg onsdag – overrække udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til et møde med hende torsdag. På grund af valget vil de unge nu overrække anbefalingerne til ministeriet, så de vil ligge klar til den kommende minister, som de på et tidspunkt vil bede om et nyt møde med.
.
2015-målene
2015-målene er en række konkrete mål for at bekæmpe fattigdom, sult, sygdomme, analfabetisme og diskrimination af kvinder i hele verden inden udgangen af år 2015. De er resultatet af en aftale mellem verdens statsledere og regeringschefer, som blev til på FN's topmøde i september 2000. Nu er man således lidt over halvvejs - tidsmæssigt i hvert fald. Kilder: http://www.2015.dk/, Udenrigsministeriet.De otte mål: 1. Halvere fattigdom og sult. 2. Sikre grundskoleuddannelse for alle. 3. Fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder. 4. Mindske spædbarns- og børnedødeligheden med to tredjedele.5. Mindske dødeligheden blandt gravide og fødende ekvinder. 6. Stande udbredelsen af HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme.7. Sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling. 8. Opbygge et globalt partnerskab for udvikling.
Læs mere om målene på http://www.2015.dk/

Ingen kommentarer: