tirsdag den 16. oktober 2007

Next stop ørkenen

maj 28, 2007

Søndag Morgen blev vi guidede ud i flere busser, for at køre mod det sydlige Jordan. En tur på 4 timer med udsigt til ørken landskab. Vi skulle tilbringe dagen og natten i en Beduinlejr for at opleve der barske ørkenliv.
Lejeren var dog ikke så barsk som først antaget. Teltene var fine, og de sanitære forhold var også OK. Der var rigtige senge i teltene. Det var dog ikke for komfortens skyld. Sengene skulle være hævet fra jorden på grund af faren for skorpioner og slanger. Og det viste sig da også at være nødvendigt, da Ulrika fandt en skorpion i angrebsstilling i sit telt.
Efter frokost havde vi workshops, hvor vi skulle fremlægge vores projekt overfor DUF. Kendetegnet for dette seminar er at mange at de andre organisationer har mødt deres samarbejdspartnere for første gang. Det var ganske udbytterigt at give hinanden kritik på kommende og allerede etablerede projekter, og samtidig lære nogen af de krav der er til projekter og ansøgninger.
Lejren var omgivet af sand og klipper, og klipperne gav anledning til at prøve kræfter med bjergbestigning. Spejderne førte an mod toppen, og man kunne tydeligt se at de var vante til at kravle rundt på bjergsider. Den unge knøs fra Frit Forum forsøgte at følge dem, men da det blev for stejlt, måtte han give fortabt.

Kameler, jeep og flerkoneri
Om eftermiddagen red vi på kameler, og derefter skulle vi på jeep-tur. Vores chauffør var ægte beduin, og levede i ørkenen om sommerhalvåret. Beduinen fortalte at han var i gang med at spare op til en kone. Udover et hus med soveværelse, stue og køkken, krævede det 4.000 dinarer i kontanter (ca. 28.000 kr.). En af beduinens rige venner havde fire koner – som er det antal som Islam tillader – samt 35 børn. I Jordan har de fleste dog kun en kone, men flerkoneri er stadig tilladt.
Vores beduin levede af at vise turister rundt i ørkenen, og vi fik dog også fornemmelse af turismen, da der var en beduinlejr tæt på vores, hvor der var fyldt med tyskere, som hørte tyrolermusik.
Om aftenen var der kæmpe fest. Der var en stor rund plads midt i lejren, med hynder hele vejen rundt langs kanten, og et dansegulv i midten. Fluks musikken gik i gang, stormede de jordanske mænd ud på dansegulvet, og dansede den særlige jordanske dans, hvor mændene fletter fingre og danser rundt i en cirkel. Og de var meget ivrige for at få danskere med til at danse, og den unge knøs fra Frit Forum fik rigtig mange tilbud. Og han var dog også ude på dansegulvet i lang tid. Et par ekstra kærlige ved hinanden, og ville gerne have Sune med i deres dans. Men vandpibe og snak med pigerne var mere interessant for Sune. Der blev også spillet en del salsa-musik, og det fik flere af pigerne til at vise hvad de kunne.
Lige pludselig lød der skrål og skrig. En bil kom susene ind i lejren, og ud sprang en jordansk dansetrup. Det satte rigtig gang i festen.
Der var dog også en del diskussionslyst, og der blev diskuteret politik og religion til den lyse morgen.
Mandagen er gået med evaluering og souvenir-indkøb. Her til aften er der afskedsfest, og vi flyver med Danmark i nat.

Ingen kommentarer: