tirsdag den 16. oktober 2007

Democracy is like a football, you have to play it!

oktober 1, 2007

Frit Forums demokrati, deltagelses og medieseminar foregik fra torsdag den 27. september til søndag eftermiddag kl. 15.00. Et par timer før afslutningen havde vi æren af en privat samtale med den jordanske leder, Ali Ibrahim, fra organisationen ”Jordanian Commission for Democratic Culture”.
JCDC og Frit Forum har over en længere periode arbejdet sammen om at opstarte et jordansk universitetsblad, kaldet ”Initiative”. Bladets formål var grundlæggende at få jordanske universitetsstuderende til at interessere sig for- og engagere sig i den politiske samfundsdebat, samt være fortaler for en øget demokratisering af Jordan. Første udgave udkom allerede i februar 2007, og vi var derfor interesserede i at få Ali Ibrahims vurdering af, hvordan de jordanske studerende havde taget imod det nye blad, hvilke fremtidsperspektiver han så for det, og hvad jordanerne generelt set har fået ud af at samarbejdet med Frit Forum.
Den jordanske leder var af den klare opfattelse, at de jordanske studerende havde taget rigtig godt imod ”Initiative” på trods af, at størstedelen af de jordanske unge ikke åbent diskuterer politik i dagligdagen. Dette skyldes bl.a., at ytringsfriheden i Jordan er markant indskrænket: ”It is forbidden to criticize King Abdullah, islam and to talk openly about sex” lød det fra ham. Alt sammen noget, der betyder, at mange folk er bange for de repressalier, som åben og offentlig udtalt kritik kan medføre. Derfor var det en glad og smilende leder, som kunne fortælle os, at de første et tusind eksemplarer allerede var blevet distribueret.
Visionerne for ”Initiative” er ifølge Ali Ibrahim, at det på længere sigt skal tiltrække flere læsere, og at bladet i sidste ende, skal ende op med at være 100 % på jordanske hænder. Bladets forhåbentlige positive udvikling vil desuden være med til at fremme redaktionens kompetencer på flere forskellige områder, indenfor medie, kommunikation, networking og viden omkring demokrati og deltagelse. Han håber, at bladet ville kunne inspirere mange unge til at engagere sig i samfundsdebatten, turde kritisere og tage tabuer op til debat. Hele samtalen omkring, hvad jordanerne får ud af samarbejdet med Frit Forum, var virkelig opmuntrende.”We can not learn about democracy only by reading about it in Jordan. Democracy it is like football, you have to play it, and be a part of the game. Being together- and through dialog and debate with you Danes, we learn about how a democracy works in real life. We are a part of the real democracy that we want, when we participate in your seminar,” pointerede Ali Ibrahim.
Da det jordanske uddannelsessystem hverken inspirerer folk til at tænke kritisk, kreativt eller opmuntrer til deltagelse i samfundsdebatten, er projektet med Frit Forum, med til at bryde et negativt mønster mener lederen. Bladet giver alle de jordanske unge en mulighed for at tænke kritisk, tage stilling og blive oplyst om hvad et demokrati egentlig er.
Til Anes spørgsmål omkring de unge jordaneres motivation på at blive i deres hjemland, svarede Ali Ibrahim: ”The young people relocate to another country, if they can get a job outside Jordan. There are many unemployed youngsters, and even if they get a job in Jordan, the pay is not very good”.
Weekendens seminar har været meget givende for de to udsendte fra det internationale udvalg. Det har givet en større viden om Jordan, og ikke mindst inspiration til, hvordan IU i fremtiden kan lave demokratifremmende projekter med andre udenlandske organisationer.
Mette Hansen og Jin Engelbrecht Borggreen

Ingen kommentarer: